Medena voda

Medena voda

Ako ste navikli da pojedete nešto slatko za doručak (što je i preporučljivo, prema kineskoj medicini), pogledajte kakve zdravstvene dobrobiti donosi čaša vode sa malo meda.

Evo zašto je dobro započeti dan medenom vodom – čašom tople vode u kojoj je rastvorena kašičica kvalitetnog meda.

Hidrirate i okrepljujete organizam

Kad ujutru ustanemo, svi smo blago dehidrirani. I inače se preporučuje da se ujutru odmah popije čaša vode. Ako u vodi rastvorite i malo meda, dobijate pravi energetski napitak. Medena voda lako može da zameni kafu – jer je med visokokvalitetan i zdrav izvor energije.

Podstičete varenje

Topla voda sa medom je odlična za digestivni sistem. Ona podstiče lučenje kiseline u želucu i lučenje žuči. Takođe, kvalitetan sirov med je odličan za crevnu mikrofloru. Istraživanja su pokazala da povećava količinu korisnih bakterija sojeva Bifidobacteria Lactobacillus.

Štitite se od infekcija

Više istraživanja je nepobitno dokazalo da med ima baktericidno delovanje. Medena voda je odlična i kao prevencija i za ublažavanje upala grla, sinusa, kao i za eliminaciju loših bakterija iz digestivnog trakta.

Blago snižavate krvni pritisak

Iako se ne zna na koji način med tačno deluje, istraživanja obavljena i na ljudima i na životinjama su pokazala da nakon konzumacije meda dolazi do blagog sniženja krvnog pritiska.

Poboljšavate odnos „dobrog” i „lošeg” holesterola

Poznato je da je odnos tzv. „lošeg”i „dobrog” holesterola važniji za zdravlje arterija nego sama ukupna količina holesterola. „Dobar” (HDL) holesterol zapravo smanjuje upale i pomaže da se ne stvaraju blokade u krvnim sudovima. Neka istraživanja su ukazala da med, za razliku od belog šećera, pomaže da se smanji LDL („loš”) holesterol, a poveća HDL holesterol.

Naravno, nisu svi medovi istog kvaliteta, pa se potrudite da nađete pouzdanog pčelara koji prodaje pravi med. Takođe, poželjno je da se med u procesu pripreme ne zagreva previše (tzv. „sirovi” med). Tako će se sačuvati neki prirodni korisni enzimi koje med sadrži.

Izvor: www.foodsforbetterhealth.com