Planirajte hidrataciju

Planirajte hidrataciju

Iako je preporučljivo da se voda pije tokom celog dana, postoje posebno pogodni periodi kada unošenje vode (tečnosti) ima najbolji efekat na organizam.

Popijte čašu ili dve vode čim se probudite

Umesto da pijete kafu, bolje je da najpre popijete čašu ili dve vode (najbolje mlaku ili toplu, čak i leti). Pošto tokom spavanja ne unosimo tečnost, mi se budimo već dehidrirani. Voda koju popijemo čim se probudimo u stvari vraća organizam na normalu.

Popijte čašu vode pre obroka

Voda može da pomogne u regulaciji apetita i telesne težine. Neka proučavanja su ukazala da pijenje vode pre obroka čini da se osećamo sitijim. Osim toga, dovoljno vode je neophodno i da bi se proces varenja odvijao nesmetano.

Popijte malo vode uz obrok

Tako ćete pomoći varenju, posebno ako konzumirate hranu bogatu biljnim vlaknima (integralne žitarice, mahunarke). Biljna vlakna upijaju vodu, kreću se kroz creva, čiste ih i doprinose redovnoj crevnoj peristaltici (kretanju creva).

Popijte čašu vode oko 3 po podne

To je uobičajeno vreme kada veliki broj ljudi doživljava pad energije, koji mnogi nastoje da prevaziđu pribegavajući stimulativnim napicima kao što je kafa, ili slatkišima. Međutim, taj pad energije je možda prosto posledica dehidracije. Dehidracija može da izazove umor, ljutnju, pometnju i depresiju. Dakle, kad počnete da osećate popodnevni umor, možda čaša vode može da vam povrati energiju i bolje od kafe i slatkiša.

Pijte vodu kad imate glavobolju

Glavobolja može biti posledica dehidracije; istraživanja ukazuju da dehidracija može da pokrene napade migrene. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Neuroscience, ukazuje da bi povećan unos vode mogao da pomogne da se smanji jačina, učestalost i trajanje migrena.

Pijte vodu pre, tokom i posle treninga

Ako planirate intenzivniji fizički napor (recimo, 10km ili više trčanja ili dva sata tenisa, polumaraton, maraton i slično), trebalo bi da počnete da pijete malo više vode već prethodnog dana, ili čak dva dana pre, kažu stručnjaci. Kada se radi o umerenim aktivnostima, kao što su džoging, brza šetnja ili lagodna vožnja biciklom, boće dovoljno da popijete čašu vode pola sata pre, i da nosite bočicu iz koje možete da uzmete po nekoliko gutljaja vode. I naravno, nakon treninga, popijte dovoljno vode da nadoknadite ono što ste izgubili znojenjem.

Popijte nekoliko gutljaja vode pre spavanja

Ako popijete čašu ili dve, verovatno ćete morati da ustajete i idete u wc, što će vam ometati san. Ali, nekoliko gutljaja ili pola čaše vode pre spavanje je preporučljivo, smatraju lekari i nutricionisti.

Izvor: Magazin Zdrava hrana br. 122
Foto: J. Buinac
www.zdravahrana.com